Prastará, ale zdravá slzovka obecná

Slzovka obecná je druhem obiloviny, která je původem z Asie, a na první pohled připomíná známé kroupy. Slzovce se také někdy říká  Jojobovy slzy.  Je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Slzovka obecná tvořila základ všech pokrmů již ve starověkém Egyptě, v Palestině, anebo Řecku.  Slzovka obecná jsou vlastně semena divoké trávy, která je velmi podobná ječmenu. Slzovka je v mnoha zemích světa pěstována jako pícnina. Její semena se používají k výrobě mouky, zejména v Indii. V Číně se slzovka užívá při přípravě polévek jako u nás kroupy.
obiloviny na pobřeží
Tato rostlina je vhodná jako náhrada rýže. Je možné ji přidávat:
·         do kaší
·         do polévek
·         do salátů
·         do zdravotních čajů
Slzovka obecná má vynikající účinky na naše zdraví, jako například:
·         Napomáhá při detoxikaci organismu.
·         Podporuje imunitní systém.
·         Podporuje funkci jater.
·         Napomáhá při problémům s pletí, jako je akné.
·         Pomáhá při průjmu a zácpě.
·         Podporuje funkci sleziny.
·         Napomáhá trávení masa a tuků.
·         Má velmi silné čisticí účinky.
·         Odstraňuje celkové zahlenění.
·         Očišťuje organismus od nánosů ze živočišné stravy a tuků.
·         Má schopnost změkčovat a zvláčňovat.
·         Napomáhá uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, jako jsou cysty, myomy a různé druhy nádorů.
·         Odstraňuje otoky končetin.
·         Uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách.
·         Posiluje imunitu organismu.
·         Napomáhá při zánětech močového měchýře.
·         Napomáhá při otocích, bolestech svalů a kloubů.
·         Léčí ekzémy, záněty kůže, lupénku růžovku a bércové vředy.
·         Pomáhá odstraňovat bradavice a mateřská znaménka
·         Napomáhá při střevních parazitech a průjmu.
·         Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocněních.
obilné pole

Použití slzovky v kuchyni

·         Pražená slzovka s cukrem se konzumuje jako cukrovinka.
·         Pražená a loupaná je vhodná jako burské oříšky.
·         Používá se rovněž jako náhrada jáhel.
·         Slzovku je možné přidávat po troškách při vaření rýže. Přidává se jako příloha společně s rýží, kuskusem, anebo bulgurem.